jump to navigation

Kampung Dago Pojok – Dago Bengkok Maret 7, 2007

Posted by adhiawardana in Urang Sunda.
trackback

masih keneh ti pangalaman dua minggu katukang…

Dago Pojok 
ti kampung biru kuring naek motor ka tanggulan. jarang aya nu apal ari tanggulan mah, tapi lamun disebutkeun dago pojok mah batur arapaleun. di tungtung jalan dago pojok teh aya hiji tanggul nu maksudna jang ngabagi cai ka sawah didaerah biru jeung sakaliwatan nepi ka cisitu, tah daerahna disebut tanggulan.

lamun geus kumat jarambahna, si kuring resep ulin di eta tanggulan. ngahaja ti imah aki mekel calana ganti, jalan nepi ka biru terus norobos deui jalan leutik nepi ka dago pojok tea. loba picaritaeun di sajajalaneun ka tanggulan teh, ti mimiti diudag anjing, diudag soang nepi ka ngilu ngungudag bangsat. ari ngaranna budak leutik mah kuring teh euweuh ka sieun da can ngarti tea. aya nu lulumpatan ngudag jelema teh kuring jeung dulur kuring ngadon ngilu lulumpatan oge.. sihoreng jelema nu diudag teh bangsat. untung we teu kukumaha, ngan nepi ka imah kuring dicarekan ku kolot.

geus nepi ka tanggulan nu caina bersih tur herang, langsung kuring ting arajleng.. teu sieun titeuleum da aya tanggul nu ngahalangan tea. pokonamah lamun hayang ngojay ditempat nu murah meriah mah tanggulan teh cocok pisan lah….

sabenerna tanggulan teh teu bersih-bersih teuing, da dipake oge ku nu mandi, nyeuseuh, miceun jeung sajabana. tapi kusabab caina gede tur herang, matakan teu katingali kotorna, kuring mah resep we ngojay… maklum budak.

kiwari tanggulan aya keneh. jalan asup kadinya ge geus bisa diasupan ku mobil, ngan caina jauh pisan jeung baheula. kiwari cai tanggulan bener-bener geus jiga cai walungan di kota. runtah teh geus pabalatak pisan.

ditambah deui ayeuna didinya aya jalan asup ka komplek perumahan anyar, Kampung padi, nu jalan na tembus nepi ka dago biru. anu meuli imah didinya geus tangtu lain orang asli tanggulan, da basa kuring asup ka pengembangna kuring nanyakeun harga imah didinya jeung taneuhna. pangmurahna teh 650 juta rupiah, bariu imahna leutik. kuring can yakin aya urang asli tanggulan anu bisa meuli imah didinya.

Dago bengkok
dulur kuring nu asalna di biru sempet pindah ka dago bengkok, di komplek pembangkit listrik. kuring sebagai budak leutik jarambah beuki resep boga tempat pangulinan anyar. ari jalan ka dago bengkok teh bisa tembus ti dago pojok atawa ngaliwat jalan aspal, jalan dago tea. lamun rek nembus liwat dago pojok urang bisa ngaliwatan curug dago, nu baheula mah nyaan katingali jiga curugna teh, ningali jembatan na ge jiga ningali obyek wisata nu bener, asa di gunung puntang… ari ayeuna mah teu leuwih jiga ningali jembatan biasa nu loba di jalan-jalan ka cirebon.
Curug Dago
harita kuring kakarak nyaho yen didago teh aya pabrik listrik tinu cai. cai PLTA teh asalna ti balong gede di dago pakar. eta ge kakarak nyaho sanggeus diajak ku dulur leumpang ngaliwatan tangga sarebu ti bengkok ka pakar.

tangga sarebu teh nyaeta tangga nu ayana digigireun torowongan cai gede, nu nyurulukeun cai ti balong nepi ka plta tea. disebut tangga sarebu teh kusabab tangana loba pian, jeung jalanna nanjak pisan. kuring osok nyobaan ngitung hiji-hiji eta tangga th, tapi tara nepi ka beres da sok kaburu cape tea, jadi we poho.

di bengkok kaulinan kuring salian natakan tangga sarebu nyaeta ngojay di walungan cikapundung. caina herang pisan, nepi kuring asa ngojay di karang setra. didinya oge kuring karek ngarti naon nu ngaranna CAAH teh, da kaalaman basa keur ngojay, teu hujan teu angin cai walungan teh ujug-ujug ngagedean, tarik pisan. untung kuring jeung babaturan geus naek ka sisi deui.

babaturan kuring di bengkok aya nu ngaranna joko. ceuk dongeng lanceuk kelas di sd, si joko teh diajar hiji jurus silat nu aneh atawa biasa disebut ngelmu. lamun manehna keur ambek teh tinu ramona bisa kaluar kuku, siga kuku macan. cenah geus loba nu ningali basa manehna keur ngamuk. kuring mah can pernah, ngan kuring jadi sok kasieunan lamun papangih jeung joko teh. lamun dipikir-pikir ayeuna, jang naon kuring make sieun nya… lamun manehna keur ngamuk mah, nepi kaluar kuku, teukteuk we kukuna make panyetek nu seukut, jadi moal bisa jadi-jadi deui. ah dasar budak.

ningali dago kiwari jeung ngabayangkeun dago bihari mah moal nyambung, malah matak jangar sirah pinuh ku kaduhung. kaduhung kunaon baheula teu meuli sawah didinya, kaduhung kunaon baheula teu nyieun imah di biru, meureun ayeuna teh imah kuring bakalan jadi imah gedong oge sarua jeung batur…

tapi can tangtu ketang… emang geus kuduna jiga kieu kaayaan dago ayeuna teh.. kan ngaranna oge majukeun pangwangunan tea…

tapi ulah bari ngaruksak hulu cai atuh euy!!!

Pairan»

1. Herna Hermawan - Januari 6, 2008

wah satuju pisan jeung pangemutan sim kuring
sim kuring asli orang pojok tileleutik nepi ka bujang ampir unggal poe mandi di tangggulan,

ngan saprak saengeus kawin jeung boga budak kira kira taun 1997,tiharita ninggalkeun dagopojok pindah ka nagara batur ,
kmari balik bari mawa budak rek ngadongengkeun carita keur leutik
sok mandi di tanggulan bari rek ngajak mandi euleuh euleleuh caina siga cai kolomberan……………

jadi teu hayang mandina ge ayeunamah tinggal carita na wungkul.

nuhun ah kanu nulis carita dago pojok
insya allah iraha iraha tiasa pepeundak

2. Asep - Januari 27, 2008

Nineung baheula keur kuliah di Fisip Unpad ka Dago pojok teh

3. アパレル 正社員 - Juni 4, 2016

私は高校生なのですが、数年後までにはアパレル業界で正社員として働きたいと思っています。
アパレル業界でそれなりに働きたいです。
どうすればユニクロとかでデザイナーとして働けるのでしょうか?

4. ibcbet online - Juli 4, 2016

I am actually grateful to the owner of this website who has shared this impressive piece of writing at at this time.


Kantunkeun Balesan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Robih )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Robih )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Robih )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Robih )

Connecting to %s

%d bloggers like this: